Store fly

Utviklingen innen luftfart har vært enorm, stadig nye fly med avansert teknologi og nye materialer blir bygd. Det er samme her som i det meste i dagens samfunn, forbedringer og nye ideer som settes ut i livet. Med den stadig økende trafikken av både varer og mennesker kreves det stadig større og større fly som kan ta unna trafikken oppe i luften. Det å få folk og varene raskt frem har blitt utrolig viktig i dagens samfunn.

Antonov An 225

Det som i dag er verdens største sivile fly er Antonov An 225 Mriya og det hadde sin første flytur allerede i 1988. Man skulle tro at nyere fly ville ha slått denne rekorden men den står enda. Det var et samarbeid mellom Antonov Design Bureau og Sovjet Union som førte til at det første flyet ble bygget.

Flyet ble bygd for å kunne fly raketter og romferger høyt opp i luften for så å slippe dem der. Det var en del av det Russiske rom programmet i noen år før det ble parkert på en fly kirkegård i åtte år. Man hadde opprinnelig planer om to fly av denne typen, men det ble bare dette ene ferdigstilt på den tiden for romprogrammet kollapset samtidig med at Sovjet Unionen ble oppløst. Etter disse årene på bakken hadde man igjen fått brukt for flyet og man klargjorde det og det ble satt inn i sivil trafikk som en skikkelig tung transportør. Man fikk også behov for ett fly til av samme typen og man gjenopptok da byggingen av det andre flyet, men med finansielle problemer er flyet i dag fortsatt ikke på vingene. Flyet har seks motorer av typen turbofan som gir den ytelsen det trenger for å kunne ha maksimum take off vekt på hele 640 tonn. Flyet har også verdens største vinge spenn på 88,4 meter, det måles mellom ytterendene av vingetuppene.

Airbus

Airbus

Verdens nest største fly i sivil sammenheng er Airbus A300- 600 ST som er designet for å frakte store og tunge varer, det blir også kalt Super Transporter. Flyet har jo en ganske uvanlig flykropp som gjør at den kan frakte utrolig store ting. Flytypen hadde sin første tur på vingene i 1994 og flytypen er fortsatt operativ i dag. Flyet er litt over 56 meter langt og det har ett vingespenn på 44,84 meter og en høyde på noe over 17 meter. Her har man en maks takeoff vekt på 155 tonn og flyets egenvekt er på 86,5 tonn.

Boeing

Boeing

Boeing 747- 8 er ett av de største passasjer flyene, det blir også betegnet som verdens lengste passasjer fly. Modellen er tredje generasjon av 747 serien og hadde sin første flytur i 2010. Denne modellen kommer i to varianter, den ene er ett passasjer fly mens 747- 8 F er ett rent cargo fly. Passasjerflyet her en kapasitet på 410 seter som er delt opp i tre klasser, cargo flyet har en lastekapasitet på 137,700 kilo. Dette flyet har ett vingespenn på 68,4 meter og det er 76,3 meter langt.