Radiostyrte fly

Det er mange som har radiostyrte enheter som hobby og da også selvfølgelig fly og helikopter. Dette har man hatt i ganske mange år nå og i de siste årene har jo også de forskjellige dronene kommet ut på markedet. For mange har dette også blitt en slags lidenskap hvor man stadig drar ut på forskjellige stevner og treff for og både se og for å konkurrere. Det fine her er at det ikke behøver å koste så mye om man er litt fingernem og bygger sine egne flymaskiner.

Varianter

Det er vel omtrent ikke den type av flymaskiner som man ikke kan få, for de fleste av modellene er jo miniatyr kopier av de originale maskinene. Her er det sin egen interesse og bruken av dem som er avgjørende for hvilken modell og type man velger. Pris teller jo også selvfølgelig inn, er man ganske fersk innen flyving er det nok en fordel om en velger de rimeligste modellene først. For det blir garantert en del uønskede harde landinger før man får skikkelig teken på det. Det greieste flyet bør for en nybegynner være lett og håndtere uten for mye kostbart utstyr. Når man starter å føle seg rimelig sikker på sine fly egenskaper oppgraderer man gjerne til litt mere avanserte modeller. Det er gjerne da man starter men å delta på de forskjellige konkurransene som finnes. For konkurranser blir det arrangert ganske mange av og da er det gjerne en lokal klubb som står bak, det er nok en fordel og bli med i en sånn klubb for da får man mange gode råd og tips.

Helikopter

Helikopter

Det og kunne håndtere et fly er egentlig ikke så vanskelig men med ett helikopter er det en helt annen sak. Her er det en del flere systemer som det skal holdes kontroll over under flyvningen og det kan bli vanskelig før man har lært seg det skikkelig. Man har da også her mange forskjellige varianter og størrelser på maskinene, de små ganske enkle er nok en grei nybegynner maskin og de koster heller ikke så mye. Dages radiostyrte helikoptre er som flyene gjerne miniatyr kopier av de originale helikoptrene, de er omtrent like avanserte og krever ganske mye av de som kontrollerer maskinen. Videreutviklingen av disse helikoptrene har ført frem til dagens droner som man kan ha det mye moro med.

Kontrollen

Kontrollen

Radiokontrollen har en historie som strekker seg en god del lengre tilbake en flyene. Det var i 1894 at den første typen av en ledningsløs fjernstyrt enhet ble benyttet, det var under en demonstrasjon av styring av noen speil at innretningen ble brukt. Man var også tidlig ute med denne varianten innen det militære, for allerede i 1897 oppfant en Engelsk ingeniør opp en måte og styre torpedoer med fjernkontrollen. Når man så hadde klart dette så gikk det ikke lenge før man så verdien av dette apparatet og utviklingen gikk ganske fort fremover til mere og mere avanserte kontroller. Det finnes vel ikke mange ting i dag som man ikke kan bruke en fjernstyrings enhet til.