Jas 39 Gripen Flyvåpen

Jas 39 Gripen Flyvåpen

Mange har nok allerede glemt det og de fleste forstod vel aldri svindelen som foregikk rett foran øynene på oss. Poenget er at Norge er fanget i armene på de Forente Stater, og dermed gikk nasjonen glipp av en fantastisk avtale med nabolandet Sverige.

Det er egentlig underlig og ikke til å forstå, men kanskje var det hele en hevnaksjon fordi de ikke ville bli med å finansiere oljeeventyret. Hvem som angrer i dag vites ikke, men Sverige har likevel en av verdens mest avanserte utvikling hva gjelder krigs -og kampfly. Jas 39 Gripen er produsert av Saab, et teknologiselskap som har enorm erfaring med produksjon av motorer til fly og biler.

Hva er Jas 39 Gripen?

Jas 39 Gripen er et jagerfly som har høy fleksibilitet. Jas som kommer av jakt, angrep og spaning, gir oss en god pekepinn på hva flyet skal brukes til. Flyet er et teknologisk funn, og er spekket med elektronikk og avansert teknologi. Jas 39 Gripen er et jagerfly i en lang rekke krigsfly produsert av den svenske bil -og motorprodusenten. Norge fikk tilbudet om å kjøpe forgjengeren Jas 37 Viggen, men de avslo og stod heller igjen med et amerikansk fly som ikke tåler kulde. Jas 39 Gripen er 14 meter langt og har et vingespenn på 8,5 meter. Vekten er på 6620 kg og kan bære rundt 7500 kg våpen og ammunisjon. Flyet har en Volvo Aero RM12 motor som er turbofanisert med etterbrenner. Da yter den 80 kN, og kan komme opp i 2 Mach, ca. 2500 kilometer i timen. Jas 39 Gripen har både luft til luft våpen og luft til bakke våpen. Mange land har Jas 39 Gripen i flyvåpenet, slik som Brasil, Sør-Korea og Ungarn.

Jas 39 Gripen vs. F-35A

Mange vil sammenligne Jas 39 Gripen med det flyet det norske forsvaret bestilte og betalte 100 vis av milliarder for. Primært er F-35A et jagerfly som skal lande på hangarskip, men A-versjonen passer bedre for norske forhold. Samtidig som Jas 39 Gripen både er kostnadseffektiv og billig i innkjøp, er den også mye sterkere og fleksibel.

Hvorfor kjøpte ikke Norge Jas Gripen?

Hvorfor kjøpte ikke Norge Jas Gripen?

Det er ikke lett å forstå hvorfor ikke Norge kjøpte Jas 39 Gripen i stedet for det amerikanske alternativet. Det hele kan handle om olje -og næringsavtaler som de to landene har gjort i lang tid i forveien. Det ene kan være fordi amerikanerne har hjulpet Norge i å installere plattformer for olje-boring i Norskehavet, og det andre kan handle om politiske avtaler og forsvarsallianser.

Sverige var som kjent nøytralt under siste verdenskrig, og det var kanskje vanskelig for mange å godta. Men svenskene hjalp likevel både nordmenn og allierte under hele krigen. Videre kan det handle om sjalusi og nabokrangel. Svensker og nordmenn er broderfolk, men har ikke alltid vært gode venner. Det hele har vært som et søskenforhold, der de norske har nektet og følge i svenskenes fotspor. Nordmenn vil være selvstendige og bestemme selv. Om ikke truslene blir for store.