De største helikoptrene

Behovene endrer seg betraktelig med tidene, de første helikoptrene tok kun en til to piloter mens dagens helikoptre klarer utrolig mye last. Det har vert en enorm utvikling også på denne fronten innen luftfarten, og stadig ny teknologi og former kommer til. Det blir lagd helikopter til de fleste formål både innen den sivile luft trafikken og innen det offentlige for behovet er jo ganske forskjellig.

MI MI

Helikoptret MI MI 26 er det største serie produserte helikoptret. Det er ett sovjet- Russisk merke som hadde sin første flytur i 1977. Det er ikke bare det største helikoptret, det er også det sterkeste helikoptret i verden så langt. Denne typen blir brukt av både det militære og i det sivile for å frakte utstyr og mennesker rundt omkring der det er problemer med annen type transport. Det kan laste 90 mennesker eller utstyr for 20 tonn og det har en maks take off vekt på 56 tonn. Helikoptret klarer en maks fart på 295 kilometer i timen mens marsj farten ligger på 255 kilometer i timen.

Helikoptret er fortsatt i bruk i flere land i dag, selv om det begynner å bli noen år siden de startet med produksjonen av modellen. Det blir jo selvfølgelig oppdatert når nye helikoptre skal bygges, da man følger jo med på utviklingen innen helikopter bransjen. Det er firmaet JSC Rostvertol som ligger i Rostov on Don i Russland som står for produksjonen av denne modellen.

MIL V 12

MIL V 12

Det største helikoptret som noensinne er blitt bygd er MIL V 12, det skjedde også i Russland. Kroppen på denne modellen ligner mere på ett fly den ett helikopter, lang smal med propellene montert oppe på vingen. Dette kan frakte 196 passasjerer eller 40 tonn med utstyr, lengden er på 37 meter og det er fire motorer av typen Soloviev D 15 VF som yter nesten 20 000 kW. Det har bare blitt bygget ett eksemplar av denne typen foreløpig, og det er vel tvilsomt om man kommer til å bygge flere av dem.

Det første forsøket på å fly det gikk ikke så bra. Det var i midten av 1967 det forsøket ble gjort, men den første vellykkede flyturen skjedde omtrent ett år senere. I dag har dette helikopteret hele åtte verdensrekorder innen høydeflyvning med tung last. Helikoptret er plassert ved Mil Helikopter Plant som ligger i byen Panki og blir nok ikke sett noe mere oppe i luften.

Mil MI 10

Mil MI 10

Russland leder stort angående det med å bygge de store kraftige helikoptrene, og Mil MI 10 er et av dem. Dette helikoptret er bygget med utgangspunktet til MI MI 6 som når det kom ut i 1957 var den tidens verdens største og raskeste helikopter. Denne modellen blir også kalt for den flyvende kranen, som ikke så rart når man ser formen på helikoptret. Det har en lengde på 35 meter og en høyde på 7,8 meter og er utstyrt med gassturbin motorer som gir en maks fart på 250 kilometer i timen. Maksimal lastevekt er på 38 tonn, så også dette helikoptret er an kraftig maskin.